Václav Čerňák

Genderová nekorektnost na pracovišti

23. 08. 2017 9:54:03
Upozornění: následující věta je opravdu dlouhá a ze slohového hlediska naprosto nevyhovující. Berte ji jako třídicí test na ty čtenáře, kteří si mě zaslouží a...na ty druhé.

Taky znáte ten příjemný pocit, úsměv na tváři a převažující pozitivní myšlení, když přijdete jako každý všední den do práce a hned po ránu ( = 9:00, nic před devátou totiž nemůže být spojené s příjemnými pocity..a to jsem ještě mírný), když vám ještě v uších zní Until The Morning od Thievery Corporation, vás na stole přivítá místo běžného komínku dokumentů, lejster a barevných mini-papírků popsaných ještě víc mini písmem (seznam úkolů, co jste nestihli minulý den),... talířek s croissantem a krátkým, ručně psaným přáním hezkého dne? Ne?! Pak nejste žena!

Jakožto muž pracující v kolektivu striktně osazeným dalšími muži jinými (čest výjimce) mi podobná příhoda zní jako z jiného světa. Správně - kdesi od Venuše. Nejdříve jsem byl lehce znechucen, že něčeho podobného se mi nikdy nedostalo, ale po hlubším zamyšlení mi došlo, že můžu být vlastně rád. Pokud jste totiž heterosexuál a jediná možnost, od koho připravené ranní překvapení může být, je kolega... je poněkud vystrašující. Zvláště pak, když ten stejný kolega je znám pro svoji zálibu v manikúře a navštěvování hodin latinsko-amerických tanců.

Jak takovou pozornost ale může vnímat žena? Naprosto bezproblémově! Konkrétně si můžeme představit následující alternativy:

a) Croissant s vaší oblíbenou náplní vám připravila kolegyně, která je současně vaší nejlepší kamarádkou a chtěla vám tím jen opravdu zlepšit náladu do celého dne.

b) Croissant s vaší oblíbenou náplní vám připravil kolega, který je současně váš nejbližší spolupracovník mezi muži a chtěl vám tím jen opravdu zlepšit náladu do celého dne. Pravděpodobně gay.

c) Croissant s vaší oblíbenou náplní vám připravil/a kolega/kolegyně, který/á je současně váš/e nejdotěrnější nadbíhač/ka a chtěl/a vám tím jako záminkou prokázat další z řady důkazů o tom, jak moc vás chce dostat do postele na kafe.

Ani jeden z uvedených tří, respektive čtyř důvodů nemá žádnou stinnou stránku. Pokud snad mohou vzniknout mírné pochyby u bodu c), tak se minimálně chutně najíte a další odmítnutí nenechavé stíhačky lze brát taky mezi kladné pocity, aneb ať žije zneužívání v mezích zákona!

Proto cítím jistou dávku genderové nekorektnosti na pracovišti a k tomu je ještě do očí bijící přirozená tolerantnost vůči decentně lesbické náklonnosti mezi ženami - kolegyněmi (kterou samozřejmě plně podporuji) oproti zdrženlivostí, pokud se to samé francouzské křupavé a olístečkované stane mezi dvěma kolegy...

PS: Pro všechny, kteří si při vyslovení slova croissant představili pomačkanou a unavenou atrapu ze supermarketu, doporučuji si vynutit na imaginaci čerstvě upečený kus sladkého pečiva z malé pekárny na kraji Paříže, kterou vede dávná přítelkyně vaší babičky původně z Normandie...

Autor: Václav Čerňák | karma: 13.06 | přečteno: 1323 ×
Poslední články autora